Mařinka vonná-Galium odoratum L.

Vyskytuje se: Listnaté lesy, paseky, preferuje vlhké, humózní hlinité půdy.

Jedlé části: Nať rostliny není jedlá, lze požít k ochucení nápojů a k přípravě čajů.

Doba sběru: nať před rozkvětem

Obsahové látky: kumarinový glykosid, třísloviny, hořčiny, silici, vitamin C

Zajímavost: Germánští bojovníci věřili, že vloží-li si snítku mařinky do helmy, bude jejich bitva korunována vítězstvím.

Recepty: Májová bowle: Mařinku necháme zavadnout, aby se uvolnila její typická vůně. Cca 100 g nati mařinky dáme do litru bílého nebo červeného vína a necháme alespoň 2 hodiny vyluhovat. Můžeme připravit i čaj. Optimální dávka je dvě lžičky sušené mařinky na osobu.

Pozor! Mařinka obsahuje kumarin a jiné toxické glykosidy působící zejména na játra. Požití většího množství této rostliny může vyvolat závratě nebo zvracení.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky