Křen selský-Armoracia rusticana

Vyskytuje se na březích vodních toků, v příkopech, na rumištích. Vytváří rozsáhlé porosty. Vyhovují mu hlinité až jílovité, vlhké až mírně vysýchavé půdy. Nitrofilní druh.

Jedlé části: kořen, listy je možné nakládat jako zelí

Doba sběru: Kořen sbíráme v zimě, v předjaří a na jaře, listy před květem.

Obsahové látky: hořčičná silice (až 2 %), karoten, glykosidy, flavonoidy, vitaminy, hlavně skupiny B, minerální látky

Zajímavost: K pověrám lidového léčitelství se používá křenu selského jako prostředku proti pihám: "Nastrouhej křen do kyselého mléka, nechej 5 hodin stát a tímto se omývej ráno a večer."

Recepty: Křen s jablky: 0,5 kg jablek, 25-50 g křenu, lžíce cukru, šťáva z půlky citronu. Křen nastrouháme na jemném struhadle, stejně tak jablko, smícháme s cukrem a šťávou z citronu. Uchováváme v uzavřené nádobě v chladu a používáme jako pikantní přílohu.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky