Orsej jarní-Ficaria verna

Vyskytuje se: vlhké lesní půdy, lužní lesy, zahrady, parky
Jedlé části: listy časně zjara před květem.
Doba sběru: III.-IV.Obsahové látky: silice, vitamin C, saponiny
Recepty: Bylinkové nudle: 120 ml mléka nebo podmáslí, 60 g celozrnné mouky, 1 vejce, sůl, 1 lžíce jemně nakrájených listů orseje. Vypracujeme řidší těsto a vmícháme orsej, na vymaštěné pánvi opečeme jako palačinku po obou stranách, nakrájíme na široké nudle, vložíme do talíře a zalijeme polévkou.Mrkvový salát s planými rostlinami: 300 g mrkve, 1-2 šálky planých listů (orsej, pampeliška, šťovík, bršlice), 50 ml zálivky (olej, voda, citrónová šťáva). Smícháme a podáváme, možno okořenit.
Pozor! Listy lze sbírat pouze před květem, po kvetení se v listech hromadí jedovatý alkaloid protoanemonin a získávají ostrou pachuť.