Mařinka vonná-Galium odoratum L.

Vyskytuje se: Listnaté lesy, paseky, preferuje vlhké, humózní hlinité půdy.
Jedlé části: Nať rostliny není jedlá, lze požít k ochucení nápojů a k přípravě čajů.
Doba sběru: nať před rozkvětem
Obsahové látky: kumarinový glykosid, třísloviny, hořčiny, silici, vitamin C
Zajímavost: Germánští bojovníci věřili, že vloží-li si snítku mařinky do helmy, bude jejich bitva korunována vítězstvím.
Recepty: Májová bowle: Mařinku necháme zavadnout, aby se uvolnila její typická vůně. Cca 100 g nati mařinky dáme do litru bílého nebo červeného vína a necháme alespoň 2 hodiny vyluhovat. Můžeme připravit i čaj. Optimální dávka je dvě lžičky sušené mařinky na osobu.
Pozor! Mařinka obsahuje kumarin a jiné toxické glykosidy působící zejména na játra. Požití většího množství této rostliny může vyvolat závratě nebo zvracení.